ριθμός 1377/2013
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Θέση νομικού προσώπου δημοσίου τομέα θεωρείται κατά την έννοια των διατάξεων του Ν 1558/1985 και η έδρα την οποία καταλαμβάνει τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που αποτελεί ΝΠΔΔ, το οποίο ανήκει στο δημόσιο τομέα. Οι ακαδημαϊκοί αναλαμβάνουν καθήκοντα στο πλαίσιο της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, ως ΝΠΔΔ που ασκεί δημόσια υπηρεσία στην οποία έχει ανατεθεί από το νομοθέτη η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Αν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών διοριστεί μέλος της κυβέρνησης αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του ως ακαδημαϊκού καθ’ όλη την περίοδο κατά την οποία τυγχάνει μέλος της Κυβέρνησης και επομένως δεν συγκαταλέγεται στα εν ενεργεία μέλη της Ακαδημίας, επί του αριθμού των οποίων υπολογίζεται η απαρτία και η πλειοψηφία της Ολομέλειας προς λήψη απόφασης για την εκλογή τακτικού μέλους της. Για την εκλογή τακτικού μέλους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των «εν ενεργεία μελών» ήτοι οι ψήφοι των περισσοτέρων από τα μισά μέλη. Η απόφαση της Ολομέλειας υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας για να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας. Παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας του Υπουργού Παιδείας, αφού δεν προκάλεσε ανεξάρτητα από την αντίθετη απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του αιτούντος ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 11 Ιανουαρίου 2013, με την εξής σύνθεση: Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος, Α. Ράντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ν. Ρόζος, Χ. Ράμμος, Δ. Μαρινάκης, Μ. Καραμανώφ, Ι. Μαντζουράνης, Α. Σακελλαροπούλου, Α.Γ. Βώρος, Ε. Νίκα, Γ. Τσιμέκας, Σ. Μαρκάτης, Α. Ντέμσιας, Φ. Ντζίμας, Β. Καλαντζή, Μ. Παπαδοπούλου, Δ. Κυριλλόπουλος, Ε. Κουσιουρής, Β. Ραφτοπούλου, Κ. Κουσούλης, Θ. Αραβάνης, Κ. Πισπιρίγκος, Α. Χλαμπέα, Δ. Μακρής, Μ. Πικραμένος, Τ. Κόμβου, Β. Αναγνωστοπούλου – Σαρρή, Σύμβουλοι, Β. Πλαπούτα, Ο. Παπαδοπούλου, Ι. Σύμπλης, Πάρεδροι. Από τους ανωτέρω οι Σύμβουλοι Ε. Κουσιουρής και Κ. Κουσούλης καθώς και ο Πάρεδρος Ι. Σύμπλης μετέχουν ως αναπληρωματικά μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του ν. 3719/2008. Γραμματέας η Μ. Παπασαράντη.
Για να δικάσει:
Α. Την από 27 Μαρτίου 2012 αίτηση:
του Νικολάου Ανδρουλάκη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, οδός Παύλου Καλλιγά αρ. 35, ο οποίος παρέστη με τον δικηγόρο Χρήστο Πολίτη (Α.Μ. 2740), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,
κατά της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία δεν παρέστη
και κατά του παρεμβαίνοντος Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ομήρου αρ. 51, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως ως δικηγόρος (Α.Μ. 643).
Η πιο πάνω αίτηση εισάγεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, κατόπιν της από 30 Μαρτίου 2012 πράξης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της σπουδαιότητάς της, σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 2 εδάφ. α, 20 και 21 του Π.Δ. 18/1989.
Με την αίτηση αυτή ο αιτών επιδιώκει να ακυρωθεί το Πρακτικό της 2771ης Συνεδρίας της 9.2.2012 της Ακαδημίας Αθηνών και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.
Στη δίκη παρέστη ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Ηλία Ψώνη, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο του αιτούντος, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, τον παρεμβαίνοντα ως δικηγόρο και τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, οι οποίοι ζήτησαν την απόρριψή της.
Β. Την από 26 Ιουνίου 2012 αίτηση:
του Νικολάου Ανδρουλάκη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, οδός Παύλου Καλλιγά αρ. 35, ο οποίος παρέστη με τον δικηγόρο Φίλιππο Σπυρόπουλο (Α.Μ. 7310), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,
κατά του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος παρέστη με τον Ηλία Ψώνη, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους.
και κατά του παρεμβαίνοντος Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ομήρου αρ. 51, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως ως δικηγόρος (Α.Μ. 643).
Η πιο πάνω αίτηση εισάγεται στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, κατόπιν της από 13 Ιουλίου 2012 πράξης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της σπουδαιότητάς της, σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 2 εδάφ. α, 20 και 21 του Π.Δ. 18/1989.
Με την αίτηση αυτή ο αιτών επιδιώκει να ακυρωθεί η παράλειψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο του αιτούντος, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, τον παρεμβαίνοντα ως δικηγόρο και τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, οι οποίοι ζήτησαν την απόρριψή της.
Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του εισηγητή, Συμβούλου Μ. Πικραμένου.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι
Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο Ν ό μ ο
1. Επειδή, λόγω κωλύματος, κατά την έννοια του άρθρου 26 του ν. 3719/2008 (ΕτΚ Α’, φ. 214, βλ. Πρακτικό Διάσκεψης της Ολομέλειας του Δικαστηρίου 248/2009, ΣτΕ Ολομ. 3500/2009, 169/2010), της Παρέδρου Ο. Παπαδοπούλου, τακτικού μέλους της σύνθεσης που εκδίκασε την κρινόμενη υπόθεση, λαμβάνει μέρος αντ’ αυτής στη διάσκεψη ως τακτικό μέλος ο Πάρεδρος Ιωάννης Σύμπλης, αναπληρωματικό μέχρι τώρα μέλος της σύνθεσης.
2. Επειδή, για την άσκηση των υπό κρίση αιτήσεων έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (ειδικά έντυπα παραβόλου 1244393, 3272540/2012 για την από 27.3.2012 αίτηση και 1271307, 3402255/ 2012 για την από 26.6.2012 αίτηση).
3. Επειδή, με την πρώτη αίτηση ο αιτών, ομότιμος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητεί την ακύρωση της από 9.2.2012 απόφασης της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών (συνεδρία 2771/9.2.2012), κατά το μέρος που η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι ο αιτών δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες, κατά νόμο, ψήφους για να αναδειχθεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του «Ποινικού Δικονομικού Δικαίου». Με τη δεύτερη αίτηση ο αιτών ζητεί την ακύρωση της παράλειψης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να προκαλέσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία τεκμαίρεται λόγω της παρόδου τριών μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησής του.
4. Επειδή, οι κρινόμενες αιτήσεις πρέπει να συνεκδικασθούν λόγω συναφείας.
5. Επειδή, νομίμως συζητείται η πρώτη από τις κρινόμενες αιτήσεις ακυρώσεως, παρά την απουσία κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διότι, όπως προκύπτει από το αποδεικτικό που ευρίσκεται στο φάκελο της δικογραφίας, αντίγραφο τόσο της από 30.3.2012 πράξης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ορισμού δικασίμου και εισηγητή όσο και της υπό κρίση αιτήσεως επιδόθηκαν εμπροθέσμως και εν γένει νομοτύπως στην υπάλληλο της Ακαδημίας Αθηνών Μ. Γαλάνη.
6. Επειδή, στο άρθρο 49 παρ. 1 του π. δ. 18/1989 ορίζεται ότι: «1. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να παρέμβει στη δίκη επί αιτήσεως ακυρώσεως μόνο για τη διατήρηση της ισχύος της προσβαλλόμενης πράξης».
7. Επειδή, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος παρεμβαίνει, με δύο χωριστά δικόγραφα, υπέρ του κύρους αφενός της ανωτέρω από 9.2.2012 απόφασης της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών και αφετέρου της παράλειψης του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα διορισμού του αιτούντος ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, ισχυρίζεται δε προς θεμελίωση του εννόμου συμφέροντός του ότι είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Με την ιδιότητα αυτή ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος έχει έννομο συμφέρον, να ασκήσει παρέμβαση υπέρ του κύρους τόσο της ανωτέρω προσβαλλόμενης πράξης της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών όσο και της ως άνω προσβαλλόμενης παράλειψης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, λόγω του ευλόγου ενδιαφέροντός του για την σύμφωνη με το νόμο ανάδειξη των νέων μελών της Ακαδημίας Αθηνών, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται αρρήκτως με την, πνευματικού χαρακτήρα, αποστολή της Ακαδημίας Αθηνών, και περαιτέρω με την επίτευξη των ειδικότερων σκοπών της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η καλλιέργεια και η προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών δια της συγκεντρώσεως και συνεργασίας των «επιφανεστάτων ελλήνων επιστημόνων, λογογράφων και καλλιτεχνών» (βλ. την αιτιολογική έκθεση για την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και το άρθρο 1 του ν. 4398/1929 « Περί κυρώσεως και τροποποιήσεως της από 16 Μαρτίου 1926 συντακτικής αποφάσεως περί Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών», ΕτΚ Α. φ.308). Κατά συνέπεια, οι κρινόμενες παρεμβάσεις έχουν ασκηθεί παραδεκτώς. Αν και κατά τη γνώμη των Συμβούλων Μ. Καραμανώφ, Α.-Γ. Βώρου, Α. Ντέμσια, Φ. Ντζίμα, Β. Καλαντζή, Μ. Παπαδοπούλου, Δ. Μακρή και Μ. Πικραμένου, κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 49 παρ. 1 του π.δ. 18/1989 (ΕτΚ Α’, φ. 8) για την άσκηση παρέμβασης δεν αρκεί το γενικό ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ισχύος των προσβαλλόμενων πράξεων ή παραλείψεων, αλλά απαιτείται ο παρεμβαίνων να επικαλείται προσωπικό και άμεσο έννομο συμφέρον, το οποίο κρίνεται από το σύνδεσμο μεταξύ της προσβαλλόμενης πράξης ή παράλειψης και της συγκεκριμένης νομικής κατάστασης ή ιδιότητάς του. Ως εκ τούτου, μόνη η επίκληση της ιδιότητας του τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και του απορρέοντος από αυτήν ευλόγου ενδιαφέροντος για τη νομιμότητα εκλογής των τακτικών μελών της Ακαδημίας Αθηνών, δεν αρκεί για τη θεμελίωση εννόμου συμφέροντος προς άσκηση παρέμβασης υπέρ της πράξης της Ακαδημίας Αθηνών, με την οποία δεν εκλέγεται υποψήφιος, και υπέρ της παράλειψης του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα διορισμού του ενδιαφερομένου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη γνώμη αυτή, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος απαραδέκτως ασκεί τις υπό κρίση παρεμβάσεις δεδομένου ότι δεν επικαλείται λόγους που θεμελιώνουν άμεσο και προσωπικό έννομο συμφέρον.
8. Επειδή, στο άρθρο 81 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος 1975/2001 ορίζεται ότι: «3. Οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών και του Προέδρου της Βουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους. 4. Νόμος μπορεί να καθιερώνει το ασυμβίβαστο του αξιώματος του Υπουργού και του Υφυπουργού και προς άλλα έργα». Περαιτέρω, στο άρθρο 18 του ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (ΕτΚ Α’, φ. 137) – που κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 43 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΕτΚ Α’, φ. 98)-, ορίζεται ότι: «1. Εκτός από την αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας που προβλέπει το άρθρο 81 παρ. 3 του Συντάγματος, αναστέλλεται και η άσκηση καθηκόντων οποιασδήποτε θέσης νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα που κατέχει μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργός. Η αναστολή επέρχεται αυτοδικαίως από το διορισμό του μέλους της Κυβέρνησης ή του υφυπουργού». Στο άρθρο 11 παρ. 1 του ως άνω ν. 1558/1985 (άρθρο 26 του π.δ. 63/2005) ορίζεται ότι: «1. Οι διατάξεις των άρθρων 42 και 43 ισχύουν και για τον Πρωθυπουργό».
9. Επειδή, ο Οργανισμός της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4398/1929, ορίζει στο άρθρο 1 ότι: «Ιδρύεται εν Αθήναις Ακαδημία των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών υπό τον τίτλον «Ακαδημία Αθηνών», έχουσα σκοπόν: α) Την καλλιέργειαν και την προαγωγήν των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών και καθόλου των ανθρωπίνων γνώσεων δια της συγκεντρώσεως και της συνεργασίας των επιφανεστάτων Ελλήνων επιστημόνων, λογογράφων και καλλιτεχνών και της μετά των ξένων Ακαδημιών και άλλων υπερόχων επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών επικοινωνίας β)…γ)…». Στο άρθρο 2 του ίδιου Οργανισμού ορίζεται: «Ο σκοπός της Ακαδημίας επιτυγχάνεται δια ανακοινώσεων, συζητήσεων, ομιλιών και δημοσιευμάτων δια της ιδρύσεως εργαστηρίων επιστημονικής ερεύνης και εν γένει δια της οργανώσεως, ενθαρρύνσεως και ενισχύσεως….της εφηρμοσμένης επιστημονικής ερεύνης…». Στο άρθρο 5 του ως άνω Οργανισμού, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 229/1975 (ΕτΚ Α’, φ. 68), ορίζεται ότι: «Η Ακαδημία των Αθηνών, αποτελούσα εν σώμα, υποδιαιρείται εις τρεις τάξεις: Α΄. Την τάξιν των Θετικών Επιστημών, περιλαμβάνουσαν τας μαθηματικάς, τας φυσικάς, τας φυσικοϊστορικάς και τας εφηρμοσμένας θετικάς και τας ιατρικάς επιστήμας, Β΄. Την τάξιν των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, περιλαμβάνουσαν την φιλολογίαν, τα γράμματα, την ιστορίαν, τας καλάς τέχνας και την αρχαιολογίαν, και Γ΄. Την Τάξιν των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών περιλαμβάνουσαν την Θεολογίαν, την Φιλοσοφίαν, την Νομικήν, τας Πολιτικάς Επιστήμας, τας Οικονομικάς Επιστήμας και τας Κοινωνικάς Επιστήμας. Η οικεία Τάξις δύναται να προτείνη την προκήρυξιν εδρών υπαγομένων εις τινα των ανωτέρω κατηγοριών επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, ειδικεύουσα εκάστοτε το περιεχόμενον της προκηρυσσομένης έδρας.». Στο άρθρο 17 του ως άνω Οργανισμού ορίζεται ότι: «Τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών εκλέγονται Έλληνες, διακρινόμενοι εις τας επιστήμας ή τα γράμματα ή τας καλάς τέχνας δια σπουδαίων έργων», στο δε άρθρο 22, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του π.δ. 26.4/7.5.1932 (ΕτΚ Α΄, φ. 144) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 191/2004 (ΕτΚ Α’, φ. 168), ορίζεται ότι: «Κενής ούσης έδρας τινός τακτικού μέλους, η οικεία τάξις, όταν ήθελε κρίνει δυνατήν ή αναγκαίαν την πλήρωσιν αυτής, υποβάλλει ητιολογημένην γνωμοδότησιν περί πληρώσεως της έδρας ταύτης. Η Ακαδημία, αφού ακούσει την γνωμοδότησιν, συζητεί και αποφασίζει περί της πληρώσεως δια μυστικής ψηφοφορίας…. Εάν η Ακαδημία αποφασίση να πληρώση αμέσως την κενήν έδραν, ορίζει την εντός δύο μηνών τακτικήν συνεδρίαν αυτής προς ανακήρυξιν των υποψηφίων. Κατά την συνεδρίαν ταύτην το Προεδρείον της Ακαδημίας ανακοινοί τα ονόματα και τους τίτλους των υποβαλόντων υποψηφιότητα διά την κενήν έδραν. Ευθύς δε μετά την ανακοίνωσιν ταύτην, έκαστον τακτικό μέλος της Ακαδημίας δύναται να προτείνη ένα υποψήφιον. Εκ πάντων τούτων σχηματίζεται ο γενικός κατάλογος των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων δύναται να εκλεγή ο νέος Ακαδημαϊκός. Η τάξις, εις ην ανήκει η προς πλήρωσιν κενή έδρα, υποβάλλει εντός δύο μηνών κατάλογον τριών το πολύ υποψηφίων εκ των εν τω άνω γενικώ καταλόγω περιλαμβανομένων κατά σειράν προτιμήσεως αυτών μετ’ εισηγητικής εκθέσεως της τάξεως περί των έργων και των προσόντων αυτών….. Κατά την πρώτην μετά την υποβολήν της ως άνω προτάσεως της τάξεως τακτικήν συνεδρίαν αυτής η Ακαδημία δύναται να συζητήση την αξίαν των υπό της τάξεως προταθέντων, ως και των λοιπών υποψηφίων, και αποφασίζει εάν πρέπει να περιορισθή η εκλογή μόνον μεταξύ των εν τω καταλόγω της τάξεως περιλαμβανομένων. Εάν αύτη αποφασίση το εναντίον, προστίθεται εν τω καταλόγω της τάξεως, μετά τους υπ` αυτής προταθέντας, και πας έτερος, αλλ’ εκ μόνων των εν τω άνω γενικώ καταλόγω περιεχομένων και εάν ήθελε προταθεί τούτο εγγράφως υπό δέκα τουλάχιστον τακτικών μελών της Ακαδημίας. Κατά την επομένην τακτικήν συνεδρίαν της Ακαδημίας άνευ συζητήσεως περί της ικανότητος και εν γένει περί της αξίας των εν τω καταλόγω τούτω υποψηφίων, η Ακαδημία προβαίνει, δια μυστικής δια ψηφοδελτίων ψηφοφορίας, παρισταμένων των δύο τρίτων τουλάχιστον των εν ενεργεία τακτικών μελών αυτής, εις την εκλογήν μεταξύ των εν τω τελευταίω καταλόγω υποψηφίων. Εάν η πρώτη ψηφοφορία δεν παράσχη απόλυτον υπέρ τινός πλειοψηφίαν, ήτοι αριθμόν ψήφων κατά ακεραίαν μονάδαν ανώτερον του ημίσεος του όλου αριθμού των εν ενεργεία τακτικών μελών της Ακαδημίας, αύτη προβαίνει εις δευτέραν και, εν ανάγκη, και εις τρίτην ψηφοφορίαν. Αν δε και τότε μηδείς τύχη της απολύτου πλειοψηφίας, η εκλογή ματαιούται». Στο άρθρο 28 του ως άνω Οργανισμού ορίζεται: «Το αποτέλεσμα της εκλογής του τακτικού…μέλους…υποβάλλεται…εις τον Υπουργόν των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως [ήδη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά το άρθρο 3 του π.δ. 85/2012 (ΕτΚ Α΄, φ. 141)] προς κύρωσιν υπό του Προέδρου της Δημοκρατίας». Στο άρθρο 31 του ίδιου Οργανισμού, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του π.δ. 26.4/7.5.1932 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1050/1980 (ΕτΚ Α’, φ. 137), ορίζεται ότι: «Παν τακτικόν μέλος της Ακαδημίας, απουσιάσαν συνεχώς πλέον του έτους των συνεδριών αυτής, άνευ αδείας της Ακαδημίας ή ειδικής εντολής της Κυβερνήσεως, διατηρεί μεν τον τίτλον του τακτικού μέλους της Ακαδημίας, αλλά θεωρείται ως παραιτηθέν αυτής, της έδρας αυτού λογιζομένης ούτως ως κενής…Τα εκτός της Αττικής απουσιάζοντα τακτικά μέλη δεν λογίζονται μεταξύ των εν ενεργεία τακτικών μελών της Ακαδημίας (εφ’ όσον διαρκεί η απουσία των) δια την απαρτίαν και τας ψηφοφορίας της Ακαδημίας και των Τάξεων αυτής. Τακτικόν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διατελέσαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άμα τη αποχωρήσει του εκ του λειτουργήματος τούτου λόγω λήξεως της θητείας του ή παραιτήσεως, επανέρχεται αυτοδικαίως και άνευ ετέρας διατυπώσεως εις την κατεχομένην παρ’ αυτού προηγουμένως εν τη Ακαδημία θέσιν του ή έδραν». Περαιτέρω, στο άρθρο 32 παρ. 1 του Οργανισμού ορίζεται ότι: «1. Εν περιπτώσει βαρέος επαγγελματικού ή άλλου οποιουδήποτε παραπτώματος Επιτροπή διοριζομένη υπό της Συγκλήτου, δύναται να προτείνη την διαγραφήν μέλους τινός…», στο δε άρθρο 39, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 του π. δ. 26.4/7.5.1932 ορίζεται ότι: «Τα τακτικά μέλη λαμβάνουν δι’ εκάστην δημοσίαν και δι’ εκάστην ιδιαιτέραν συνεδρίαν της Ακαδημίας…αποζημίωσιν οριζομένην υπό της Συγκλήτου». Στο άρθρο 40 του ίδιου Οργανισμού ορίζεται ότι: «Το Προεδρείον της Ακαδημίας αποτελούσιν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματεύς…», στα άρθρα 45 και 46 ορίζονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα, στο δε άρθρο 58, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του π.δ. 26.4/7.5.1932, προβλέπεται ότι: «Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματεύς, ο Πρόεδρος του προηγουμένου έτους, οι δύο Γραμματείς της Ακαδημίας και οι τρεις Πρόεδροι των τάξεων αυτής, αποτελούσιν την Ακαδημαϊκήν Σύγκλητον» και στο άρθρο 59 ορίζεται ότι: « Η Σύγκλητος της Ακαδημίας εις ην υπάγονται πάντα τα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα της Ακαδημίας, αντιπροσωπεύει ως σώμα, ή δια μόνου του Προέδρου ή του Γενικού Γραμματέως την Ακαδημίαν καθ’ όλας αυτής τας διοικητικάς, οικονομικάς και λοιπάς σχέσεις ενώπιον των Αρχών, των Δικαστηρίων…ενεργεί την εκτέλεσιν των σχετικών προς τα διοικητικά καθήκοντα αυτής αποφάσεων της Ακαδημίας….».
10. Επειδή, το Σύνταγμα με τις προεκτεθείσες διατάξεις του άρθρου 81 παρ. 3 και 4 καθιερώνει την αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών της κυβέρνησης και περαιτέρω παρέχει την ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να προβλέπει ασυμβίβαστο και προς άλλα έργα. Επί τη βάσει της παρ. 4 του άρθρου 81 του Συντάγματος, ο ν. 1558/1985, με τις προαναφερόμενες διατάξεις των άρθρων 18 και 11, προβλέπει ότι αναστέλλεται η άσκηση καθηκόντων οποιασδήποτε θέσης νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα που κατέχει μέλος της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός, με προφανή σκοπό να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον που συνίσταται αφενός στην ακώλυτη άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων, χωρίς δεσμεύσεις από τυχόν παράλληλη ενασχόληση με τα καθήκοντα θέσης στο δημόσιο τομέα, και αφετέρου να αποκλειστεί οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την αντικειμενική, χωρίς επηρεασμό από κυβερνητικές παρεμβάσεις, λειτουργία του νομικού προσώπου. Περαιτέρω, ως θέση νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα θεωρείται, κατά την έννοια των ως άνω διατάξεων του ν. 1558/1985, και η έδρα την οποία καταλαμβάνει τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο ανήκει στο δημόσιο τομέα (ΣτΕ 880/1999), οι δε έδρες που καταλαμβάνουν τα μέλη της, μετά από δημόσια προκήρυξη και επί τη βάσει της προπεριγραφείσας διαδικασίας, έχουν μεν ως σκοπό τη θεραπεία συγκεκριμένων αντικειμένων με πνευματικό περιεχόμενο, σύμφωνα με το χαρακτήρα της ως πνευματικού ιδρύματος, όμως συνιστούν ταυτόχρονα και θέσεις, κατά την παραπάνω έννοια, εφόσον οι ακαδημαϊκοί αναλαμβάνουν καθήκοντα στο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών, ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, που ασκεί δημόσια υπηρεσία στην οποία έχει ανατεθεί από το νομοθέτη η επιτέλεση συγκεκριμένου έργου (ΣτΕ 727/1935). Ως εκ τούτου, αν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών διοριστεί μέλος της κυβέρνησης, αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του ως ακαδημαϊκού καθ’ όλη την περίοδο κατά την οποία τυγχάνει μέλος της κυβέρνησης και, επομένως, δεν συγκαταλέγεται στα «εν ενεργεία» μέλη της Ακαδημίας, επί του αριθμού των οποίων υπολογίζεται η απαρτία και η πλειοψηφία της Ολομέλειας προς λήψη απόφασης για την εκλογή τακτικού μέλους της. Εξάλλου, κατά το προεκτεθέν άρθρο 33 του Οργανισμού για την εκλογή τακτικού μέλους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των «εν ενεργεία» μελών, ήτοι οι ψήφοι των περισσότερων από τα μισά μέλη και, περαιτέρω, κατά το προεκτεθέν άρθρο 28 του ίδιου Οργανισμού, ως «αποτέλεσμα εκλογής» θεωρείται το αριθμητικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων, με βάση το οποίο η Ολομέλεια αποφαίνεται αν έγινε εκλογή μέλους της Ακαδημίας ή αν η εκλογή ματαιώθηκε. Η απόφαση δε της Ολομέλειας υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας και, αν από τα αριθμητικά δεδομένα της ψηφοφορίας προκύπτει ότι έγινε, κατά το νόμο, η εκλογή να προκαλέσει περαιτέρω, την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του υποψήφιου ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, έστω και αν η Ολομέλεια είχε κρίνει ότι η εκλογή ματαιώθηκε (ΣτΕ Ολομ. 1529/1984, 432/1983).
11. Επειδή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, η Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τη συνεδρία της 10.12.2010, συζήτησε επί της προτάσεως του ακαδημαϊκού Κ. Δεσποτόπουλου για την προκήρυξη μιας έδρας τακτικού μέλους της Ακαδημίας στο «Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο» και αποφάσισε, με πέντε ψήφους υπέρ επί εννέα παρόντων μελών, να προτείνει στην Ολομέλεια την προκήρυξη της ως άνω έδρας. Η Ολομέλεια συμπεριέλαβε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας 2726/20.1.2011, κατά την οποία διεξήχθη ευρεία συζήτηση σχετικά με την ανάγκη σύστασης στην Ακαδημία Αθηνών έδρας «Ποινικού Δικονομικού Δικαίου» πέραν της έδρας του «Ποινικού Δικαίου», την οποία κατέχει από τον Ιούνιο του 2010 η Α. Μπενάκη-Ψαρούδα. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η προκήρυξη της έδρας εγκρίθηκε με δέκα επτά ψήφους υπέρ, επί τριάντα παρόντων μελών. Κατόπιν αυτού δημοσιεύθηκε η από 4.2.2011 προκήρυξη προς πλήρωση της εν λόγω έδρας και ο αιτών υπέβαλε αίτηση υποψηφιότητας, ανακηρύχθηκε δε στη συνεδρία 2737/31.3.2011 της Ολομέλειας μόνος υποψήφιος, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκε πρόταση για άλλον υποψήφιο από μέλη της Ακαδημίας Αθηνών. Ακολούθως συγκροτήθηκε Τριμελής Επιτροπή, από τους ακαδημαϊκούς Γ. Μητσόπουλο, Α. Γεωργιάδη και Ε. Σπηλιωτόπουλος, με αντικείμενο την μελέτη των προσόντων και του έργου του υποψήφιου και την υποβολή σχετικής έκθεσης. Στην έκθεση που συνέταξαν οι ακαδημαϊκοί Γ. Μητσόπουλος και Α. Γεωργιάδης πρότειναν τον αιτούντα για την κατάληψη της έδρας, ενώ ο Ε. Σπηλιωτόπουλος συνέταξε χωριστή έκθεση, στην οποία διατύπωσε τους λόγους που τον εμποδίζουν να υποστηρίξει την εκλογή του αιτούντος στην προκηρυχθείσα έδρα. Στη συνεδρία 1/18.1.2012 της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών αναγνώσθηκαν οι εισηγητικές εκθέσεις, διεξήχθη ευρεία συζήτηση μεταξύ των μελών της Τάξης και ακολούθησε η προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία, επί τη βάσει της οποίας ο αιτών προτάθηκε με επτά ψήφους επί ένδεκα παρόντων μελών για την κατάληψη της έδρας. Οι εισηγητικές εκθέσεις των μελών της Τριμελούς Επιτροπής και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Τάξη, αναγνώσθηκαν στην 2768/26.1.2012 συνεδρία της Ολομέλειας και στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έργο και τα προσόντα του υποψήφιου. Κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 9.2.2012, διεξήχθησαν οι προβλεπόμενες από τον Οργανισμό της Ακαδημίας τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή του υποψήφιου. Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη απόφαση, τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ήσαν σαράντα επτά. Για τον υπολογισμό της απαρτίας και του απαιτούμενου αριθμού ψήφων, δεν προσμετρήθηκαν στα «εν ενεργεία» μέλη ο απουσιάζων άνω του έτους Μ. Παλλάντιος και οι απουσιάζοντες εκτός Αττικής Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, Αλ. Καμπίτογλου, Αθ. Καμπύλης, Δ. Νανόπουλος, Στ. Κριμιζής και Αθ. Φωκάς. Αντιθέτως, θεωρήθηκαν ως «εν ενεργεία» μέλη οι απουσιάζοντες λόγω ασθένειας ή άλλου κωλύματος που ευρίσκονται εντός Αττικής και η απουσία τους δεν έχει υπερβεί το έτος και συγκεκριμένα οι Μ. Σακελλαρίου, Π. Τέτσης, Θ. Χατζηϊωάννου, Λ. Παπαδήμος και Ν. Βαλσαμάκης. Με τα δεδομένα αυτά η Ακαδημία Αθηνών με την προσβαλλόμενη απόφαση δέχθηκε ότι τα «εν ενεργεία» μέλη ήσαν σαράντα και ως εκ τούτου ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για την εκλογή ανέρχονταν σε είκοσι μία. Κατά τις διεξαχθείσες ψηφοφορίες, ο αιτών έλαβε δέκα εννέα ψήφους στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία και είκοσι ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, σύμφωνα δε με τον υπολογισθέντα από την Ακαδημία Αθηνών αριθμό των «εν ενεργεία» μελών, ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για την εκλογή ήταν είκοσι μία. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γ. Κοντόπουλος, έλαβε την από 13.2.2012 επιστολή του αιτούντος, με την οποία διαμαρτυρόταν ότι ο υπολογισμός των «εν ενεργεία» μελών κατά την ψηφοφορία ήταν εσφαλμένος διότι στα σαράντα «εν ενεργεία» μέλη συμπεριελήφθη και ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος ενόσω ήταν πρωθυπουργός τελούσε σε αναστολή άσκησης καθηκόντων στην Ακαδημία Αθηνών. Ο αιτών επικαλέσθηκε τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 81 του Συντάγματος και την παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 1558/1985 προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα «εν ενεργεία» μέλη κατά την ψηφοφορία ήταν τριάντα εννέα και επομένως με τις είκοσι ψήφους που είχε λάβει κατά την τρίτη ψηφοφορία εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γ. Κοντόπουλος απέστειλε, με το από 14.2.2012 έγγραφό του, την ως άνω επιστολή στον Πρόεδρο της Νομικής Επιτροπής Α. Γεωργιάδη, συνοδευόμενη από την από 23.11.2011 επιστολή του Λ. Παπαδήμου με την οποία ενημέρωνε τον Πρόεδρο ότι τους προσεχείς μήνες δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδρίες της Ακαδημίας λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του μετά την ανάληψη του αξιώματος του πρωθυπουργού. Περαιτέρω, με το ως άνω έγγραφο ο Πρόεδρος της Ακαδημίας ζήτησε τη γνώμη του Προέδρου της Νομικής Επιτροπής ως προς τον αριθμό των «εν ενεργεία» μελών κατά τη συνεδρία της 9.2.2012 και ως προς το ζήτημα εάν θα έπρεπε να θεωρηθεί ο αιτών ως εκλεγείς. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής διαβίβασε, με το από 16.2.2012 έγγραφό του, τα ως άνω έγγραφα καθώς και την εισήγησή του επί του τεθέντος νομικού θέματος στα λοιπά μέλη της Νομικής Επιτροπής προκειμένου να έχει τις απόψεις τους. Μετά την ως άνω επιστολή, η Νομική Επιτροπή συνεδρίασε στις 22.2.2012 για να διατυπώσει τη γνώμη της στο ερώτημα αν ο Λ. Παπαδήμος συνυπολογίζεται στα «εν ενεργεία» μέλη της Ακαδημίας. Στο πρακτικό τρία μέλη της Επιτροπής (Ε.Ρούκουνας, Ε.Σπηλιωτόπουλος, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη) είχαν τη γνώμη ότι ο Λ. Παπαδήμος ορθώς συμπεριελήφθη στα «εν ενεργεία» μέλη και ως εκ τούτου το αίτημα του ήδη αιτούντος ήταν αβάσιμο, ενώ τα άλλα δύο μέλη (Α. Γεωργιάδης και Μ. Σταθόπουλος) είχαν την αντίθετη άποψη. Στη συνέχεια, στην 2772β/1.3.2012 συνεδρία της Ολομέλειας, μετά την ανάγνωση των πρακτικών της ανωτέρω 2771/9.2.2012 συνεδρίας και πριν την επικύρωσή τους, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε στα μέλη την επιστολή του αιτούντος και αναφέρθηκε στη διαδικασία ενώπιον της Νομικής Επιτροπής καθώς και στη σχετική αλληλογραφία. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Επιτροπής και στο τέλος της συνεδρίας αποφασίστηκε η αναβολή της επικύρωσης των πρακτικών της συνεδρίας της 9.2.2012. Στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία πραγματοποιήθηκε την 8η Μαρτίου 2012, ο Πρόεδρος έθεσε ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης την ανακοίνωση της Νομικής Επιτροπής σχετικά με την καταμέτρηση των «εν ενεργεία» μελών και ως δεύτερο την ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της 9.2.2012. Διεξήχθη ευρεία συζήτηση στο τέλος της οποίας ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία για την αποδοχή ή μη μιας εκ των γνωμών της Νομικής Επιτροπής, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο. Τέλος, στη συνεδρία 2775/15.3.2012, αναγνώσθηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά διαφόρων συνεδριών, μεταξύ των οποίων και της από 9.2.2012 συνεδρίας κατά την οποία διεξήχθη η ψηφοφορία για την εκλογή του αιτούντος. Ακολούθως, ο αιτών υπέβαλε την από 19.3.2012 αίτηση ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (και ήδη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), με την οποία ζητούσε να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα διορισμού του ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών με βάση το ως άνω αποτέλεσμα της εκλογής κατά τη συνεδρία της 9.2.2012.
12. Επειδή, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, ο αιτών κατά την τρίτη ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη συνεδρία της 9.2.2012 της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, προς πλήρωση της προκηρυχθείσας έδρας του «Ποινικού Δικονομικού Δικαίου», έλαβε είκοσι ψήφους και η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι δεν εξελέγη εφόσον τα «εν ενεργεία» μέλη, στα οποία συμπεριελήφθη και ο Λ. Παπαδήμος που κατά τον χρόνο εκείνον είχε διοριστεί πρωθυπουργός, ανέρχονταν σε σαράντα, κατά την κρίσιμη εν προκειμένω συνεδρία, και ότι επομένως δεν έλαβε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 22 του Οργανισμού απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι το ήμισυ του συνόλου πλέον μιας ψήφου. Όμως, σύμφωνα με τα γενόμενα δεκτά στη σκέψη 10, το τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενόσω είναι μέλος της κυβέρνησης τελεί σε αναστολή καθηκόντων και δεν συγκαταλέγεται στα «εν ενεργεία» μέλη της τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της απαρτίας και της πλειοψηφίας για την εκλογή υποψήφιου ως μέλους της. Συνεπώς, η Ακαδημία Αθηνών έπρεπε να θεωρήσει ότι ο Λ. Παπαδήμος δεν συμπεριλαμβάνεται στα «εν ενεργεία» μέλη, κατά τη συνεδρία της 9.2.2012, και συνεπώς, τα «εν ενεργεία» μέλη ανέρχονταν σε τριάντα εννέα και όχι σε σαράντα, αρκούσαν δε, ως εκ τούτου, οι είκοσι ψήφοι που έλαβε ο αιτών για να εκλεγεί στην προκηρυχθείσα έδρα του «Ποινικού Δικονομικού Δικαίου», διότι ο αριθμός αυτός ψήφων είναι μεγαλύτερος από το μισό αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτείται κατά το άρθρο 22 του Οργανισμού. Με τα δεδομένα αυτά, ο αιτών πρέπει να θεωρηθεί ότι εξελέγη και κατά συνέπεια ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ερμηνεύοντας ορθά το νόμο, όφειλε, ανεξάρτητα από την αντίθετη απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών, να προκαλέσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του. Εφόσον δεν το έπραξε αλλά παρήλθε άπρακτο τρίμηνο από την υποβολή του σχετικού αιτήματος εκ μέρους του αιτούντος, παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια (ΣτΕ Ολομ. 1529/1984). Επομένως, πρέπει να ακυρωθούν, κατά το βασίμως προβαλλόμενο σχετικό λόγο, τόσο η προσβαλλόμενη απόφαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έχει εκτελεστό χαρακτήρα (ΣτΕ Ολομ. 432/1983), κατά το μέρος που αποφάνθηκε ότι ο αιτών δεν εξελέγη επί τη βάσει του ως άνω αριθμητικού αποτελέσματος, όσο και η παράλειψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να προκαλέσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του αιτούντος ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του «Ποινικού Δικονομικού Δικαίου», οι δε παρεμβάσεις πρέπει να απορριφθούν.
13. Επειδή, μετά την αποδοχή του ως άνω λόγου και την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, κατά το μέρος που αποφάνθηκε ότι ο αιτών δεν εξελέγη επί τη βάσει του ως άνω αριθμητικού αποτελέσματος, και της παράλειψης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να προκαλέσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του αιτούντος ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του «Ποινικού Δικονομικού Δικαίου», η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διενέργεια των νομίμων.
Δ ι ά τ α ύ τ α
Δέχεται τις υπό κρίση αιτήσεις.
Διατάσσει την απόδοση των παραβόλων.
Απορρίπτει τις παρεμβάσεις.
Ακυρώνει την από 9.2.2012 απόφαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών (συνεδρία 2771/9.2.2012), κατά το μέρος που έκρινε ότι ο αιτών δεν εξελέγη, και την παράλειψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να προκαλέσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος διορισμού του αιτούντος ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία εκδηλώθηκε με την πάροδο τριμήνου από την υποβολή της από 19.3.2012 αιτήσεως του τελευταίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο αιτιολογικό.
Αναπέμπει την υπόθεση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διενέργεια των νομίμων, κατά το σκεπτικό. Και
Επιβάλλει συμμέτρως στο Δημόσιο, στην Ακαδημία Αθηνών και στον παρεμβαίνοντα τη δικαστική δαπάνη του αιτούντος η οποία ανέρχεται σε χίλια τριακόσια ογδόντα (1380) ευρώ.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου 2013 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 5 Απριλίου 2013.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Κ. Μενουδάκος Μ. Παπασαράντη