Αριθμός 856/2011
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 7 Ιανουαρίου 2010, με την εξής σύνθεση: Δ. Πετρούλιας, Αντιπρόεδρος, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος, που είχε κώλυμα, Α. Γκότσης, Φ. Ντζίμας, Σύμβουλοι, Σ. Κωνσταντίνου, Δ. Βανδώρος, Πάρεδροι. Γραμματέας ο Δ. Λαγός.
Για να δικάσει την από 25 Νοεμβρίου 2005 αίτηση:
της Βικτωρίας Σωκράτη Καπλάνη, κατοίκου Ρίου Πατρών (Φλέμινγκ 6), η οποία παρέστη με το δικηγόρο Α. Μιχόπουλο (Α.Μ. 20248), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,
κατά του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), που εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ. Μεσογείων 223), ο οποίος παρέστη με την Α. Καράμπελα, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Με την αίτηση αυτή η αιτούσα επιδιώκει να ακυρωθεί η σιωπηρή άρνηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. περί αναγνώρισης του βασικού τίτλου σπουδών “Diplome national superieur d’ expression plastique” που της απενεμήθη από την “Ecole regionale des beaux arts de Saint – Etienne” και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.
Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Παρέδρου Δ. Βανδώρου.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο της αιτούσας, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και την αντιπρόσωπο του καθ’ ου Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., η οποία ζήτησε την απόρριψή της.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι
Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο Ν ό μ ο
1. Επειδή, για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (Α΄ 2594403, 2594402, 2594401/2005 γραμμάτια παραβόλου).
2. Επειδή, με την αίτηση αυτή, όπως συμπληρώθηκε με το από 11.2.2008 δικόγραφο προσθέτων λόγων, ζητείται η ακύρωση της σιωπηρής απόρριψης εκ μέρους του ΔΟΑΤΑΠ της 7814/30.6.2005 αίτησης επανεξέτασης, την οποία άσκησε η αιτούσα κατά της από 14.2.2005 απόφασης του Διατμηματικού Συμβουλίου Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών Αλλοδαπής και της Π/61/2005/22.2.2005 πράξης του Προέδρου του, με τις οποίες είχε απορριφθεί η 6006/16.12.2004 αίτησή της να αναγνωρισθεί ο τίτλος σπουδών “Diplome national superieur d’ expression plastique (option : art)”, που έλαβε το έτος 2003 από την “Ecole regionale des beaux arts de Saint – Etienne”, ως ισότιμος και αντίστοιχος με αυτούς που χορηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
3. Επειδή, συμπροσβαλλόμενες και μόνες παραδεκτώς προσβαλλόμενες πράξεις πρέπει να θεωρηθούν η 53/31.8.2007 απόφαση του Α΄ Τμήματος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ, καθ’ ο μέρος με αυτήν απορρίφθηκε η αίτηση επανεξέτασης της αιτούσας ως προς το αίτημά της να αναγνωρισθεί η ισοτιμία και αντιστοιχία του πιο πάνω τίτλου σπουδών της προς αυτούς των ελληνικών πανεπιστημίων και η 12-75/2007/2.10.2007 πράξη του Προέδρου του εν λόγω Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε δεκτό ότι ο τίτλος αυτός παρέχει στην αιτούσα τη δυνατότητα κατάταξης στο τρίτο εξάμηνο σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση «ζωγραφική», με συμπληρωματική εξέταση όλων των θεωρητικών μαθημάτων του πρώτου έτους.
4. Επειδή, με το ν. 3328/2005 (Α΄ 80/1.4.2005) καταργήθηκαν το ΔΙΚΑΤΣΑ και το ΙΤΕ, ιδρύθηκε ο ΔΟΑΤΑΠ και θεσπίστηκαν νέες ουσιαστικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις για την αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής. Όσον αφορά στην αναγνώριση της ισοτιμίας των ανωτέρω τίτλων προς αυτούς που απονέμονται από τα ελληνικά ΑΕΙ, στο άρθρο 4 παρ. 1 περ. α’ και β’ του ν. 3328/2005 ορίζονται τα εξής : «Οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό ως «ισότιμοι» ή ως «ισότιμοι και αντίστοιχοι». 1. Η ισοτιμία αναγνωρίζεται εφόσον : α) Η διάρκεια των σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής. Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της διαδικασίας της διδασκαλίας και μάθησης τα ιδρύματα τύπου «ανοικτού πανεπιστημίου» (open university), «σπουδών εξ αποστάσεως» (distance learning) και «εξωτερικών πτυχίων» (external degrees), υπό τον όρο ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν ειδικό πρόγραμμα σπουδών για το σκοπό αυτό, ότι ολόκληρη η διαδικασία παροχής τέτοιου τύπου προγράμματος γίνεται αποκλειστικά από το ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο και όχι από άλλο με οποιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενο με αυτό το ίδρυμα και ότι η αξιολόγηση, προαγωγή και αποφοίτηση γίνονται με βάση διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, ανάλογες με αυτές που ισχύουν στα άλλα προγράμματα σπουδών με παρακολούθηση. β) Όλο το πρόγραμμα σπουδών έχει διανυθεί σε ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα και τουλάχιστον το ½ του προγράμματος έχει πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο. Εξαίρεση ως προς το εν λόγω ελάχιστο ποσοστό σπουδών μπορεί να αποτελέσουν τα διαπανεπιστημιακά προγράμματα συνεργασίας αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η διάρκεια των σπουδών υπολογίζεται σε ακαδημαϊκά έτη, εξάμηνα ή διδακτικές μονάδες ή σε συνδυασμό αυτών.». Εξάλλου, στο άρθρο 13 παρ. 1 του ν. 3328/2005, το οποίο φέρει τον τίτλο «επανεξέταση αιτημάτων αναγνώρισης», ορίζεται ότι: «1. Ο ενδιαφερόμενος, του οποίου απορρίπτεται αίτημα αναγνωρίσεως τίτλου σπουδών, δικαιούται να υποβάλει στο οικείο Τμήμα του ΔΣ εντός ενός έτους από την κοινοποίηση της απόρριψης του αιτήματός του, αίτηση για επανεξέταση του θέματος, παραθέτοντας τους λόγους της επανεξέτασης και προσκομίζοντας νέα στοιχεία. …».
5. Επειδή, στο άρθρο 18 παρ. 7 του ν. 3369/2005 (Α΄ 171), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ. 4 του ν. 3467/2006 (Α΄ 128), ορίζεται ότι : «Οι εκκρεμείς υποθέσεις αναγνώρισης τίτλων κατά το χρόνο θέσης σε ισχύ του ν. 3328/2005 (ΦΕΚ 80 Α) εξακολουθούν να διέπονται όσον αφορά τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των τίτλων από τους νόμους 741/1977 και 1404/1983, όπως είχαν τροποποιηθεί και ισχύουν». Κατά την έννοια της διάταξης αυτής, οι υποθέσεις επί των οποίων στις 1.4.2005, χρονολογία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ ο ν. 3328/2005, είχαν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις των αρμόδιων για των αναγνώριση τίτλων σπουδών οργάνων, διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3328/2005 και όσον αφορά τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των τίτλων εάν, μετά την χρονολογία αυτή, ασκήθηκε κατά των εν λόγω αποφάσεων η ενδικοφανής προσφυγή του άρθρου 13 του ν. 3328/2005. Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, κατά την επανεξέταση του αιτήματος της αιτούσης για την αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών της, εφαρμοστέες είναι οι διατάξεις του ν. 3328/2005.
6. Επειδή, κατά την έννοια των πιο πάνω διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1 περ. α’ του ν. 3328/2005, ερμηνευόμενων υπό το φως του άρθρου 16 παρ. 5 και 8 του Συντάγματος, δεν θεωρούνται «εξωτερικά πτυχία», δυνάμενα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ΑΕΙ, τα πτυχία που χορηγούνται από αλλοδαπό πανεπιστήμιο, όταν για τη χορήγησή τους έχει ληφθεί υπόψη χρόνος σπουδών που πραγματοποιήθηκε με επιτόπια παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα, σε μη ελληνικό ΑΕΙ (πρβλ. ΣτΕ 570 – 574/2010, 2550/2009 κ.α.).
7. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, η αιτούσα, με την 6006/16.12.2004 αίτησή της προς το Διατμηματικό Συμβούλιο Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών Αλλοδαπής ζήτησε να αναγνωρισθεί ο τίτλος σπουδών “Diplome national superieur d’ expression plastique (option : art)” που έλαβε το έτος 2003 από την “Ecole regionale des beaux arts de Saint – Etienne” ως ισότιμος και αντίστοιχος με αυτούς που χορηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την από 16.12.2004 υπεύθυνη δήλωση, την οποία συνυπέβαλε με την αίτησή της, η διάρκεια σπουδών για τις οποίες χορηγήθηκε ο ανωτέρω τίτλος ήταν πενταετής και κατά τα τρία πρώτα έτη παρακολούθησε το πρόγραμμα σπουδών του προαναφερθέντος αλλοδαπού πανεπιστημίου στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Η αίτησή της απορρίφθηκε με την από 14.2.2005 απόφαση του Διατμηματικού Συμβουλίου Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών Αλλοδαπής και την Π/61/2005/22.2.2005 πράξη του Προέδρου του, για το λόγο ότι κατά την έννοια του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν είναι επιτρεπτή η αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών της αιτούσας, αφού αυτός αποκτήθηκε μετά από παρακολούθηση των τριών πρώτων ετών σπουδών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η 7814/30.6.2005 αίτηση επανεξέτασης που άσκησε η αιτούσα απορρίφθηκε ως προς το αίτημά της να αναγνωρισθεί η ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου σπουδών της προς αυτούς που απονέμονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια με την 53/31.8.2007 απόφαση του Α΄ Τμήματος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ. Με την απόφαση αυτή αποφασίσθηκε επίσης ότι οι σπουδαστές της “Ecole regionale des beaux arts de Saint – Etienne” οι οποίοι σπούδασαν κατά τα δύο τελευταία έτη στη Γαλλία, μπορούν να καταταχθούν στο τρίτο εξάμηνο σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συμπληρωματική εξέταση όλων των θεωρητικών μαθημάτων του πρώτου έτους. Στη συνέχεια, κατ’ εφαρμογή της απόφασης αυτής εκδόθηκε η 12-75/2007/2.10.2007 πράξη του Προέδρου του εν λόγω Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε δεκτό ότι ο τίτλος σπουδών της αιτούσας της παρέχει τη δυνατότητα κατάταξης στο τρίτο εξάμηνο σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση «ζωγραφική», με συμπληρωματική εξέταση όλων των θεωρητικών μαθημάτων του πρώτου έτους.
8. Επειδή, προβάλλεται, μεταξύ άλλων, ότι η μη αναγνώριση με τις προσβαλλόμενες πράξεις της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του ανωτέρω τίτλου σπουδών της αιτούσας δεν είναι νόμιμη, διότι, κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 περ. α΄ του ν. 3328/2005, ο τίτλος αυτός, ο οποίος χορηγήθηκε με παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών του γαλλικού πανεπιστημίου κατά τα τρία πρώτα έτη στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και κατά τα δύο τελευταία στους χώρους του πανεπιστημίου στη Γαλλία, συνιστά «εξωτερικό πτυχίο», το οποίο ρητά αναγνωρίζεται από τη διάταξη αυτή, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προβλεπόμενες σε αυτή προϋποθέσεις, όπως συμβαίνει και με το πτυχίο της αιτούσας. Ειδικότερα, η αιτούσα ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα σπουδών καταρτίστηκε αποκλειστικά από το γαλλικό πανεπιστήμιο, το οποίο είχε και την αποκλειστική ευθύνη της εκτέλεσής του, χωρίς συμμετοχή στα ζητήματα αυτά του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο απλώς παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του για την πραγματοποίηση των σπουδών στην Ελλάδα. Εξάλλου, η υλοποίηση του προγράμματος, τόσο στους χώρους του πανεπιστημίου στη Γαλλία, όσο και στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, υπέκειτο στο ίδιο διοικητικό και παιδαγωγικό καθεστώς, οι δε απαιτήσεις για την επιτυχία στις εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνταν υπό την αιγίδα της παιδαγωγικής ομάδας του πανεπιστημίου, ήταν οι ίδιες για όλους τους φοιτητές. Ο λόγος αυτός είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, διότι, σύμφωνα με τα γενόμενα δεκτά στη σκέψη 6, κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης, δεν θεωρούνται «εξωτερικά πτυχία», δυνάμενα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ΑΕΙ, τα πτυχία που χορηγούνται από αλλοδαπό πανεπιστήμιο, όταν για τη χορήγησή τους έχει ληφθεί υπόψη χρόνος σπουδών που πραγματοποιήθηκε με επιτόπια παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα σε μη ελληνικό ΑΕΙ. Λόγω, όμως, της σπουδαιότητας των ανωτέρω ζητημάτων, δηλαδή της ερμηνείας των άρθρων 18 παρ. 7 του ν. 3369/2005 και 4 παρ. 1 περ. α΄ του ν. 3328/2005, το Τμήμα με την παρούσα σύνθεσή του κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει, κατά το άρθρο 14 παρ. 5 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8), να παραπεμφθεί προς εκδίκαση στην επταμελή σύνθεση του Τμήματος και να ορισθούν εισηγητής ο Πάρεδρος Δ. Βανδώρος και δικάσιμος η 5.5.2011.
Δ ι ά τ α ύ τ α
Παραπέμπει την υπόθεση στο Τμήμα με επταμελή σύνθεση.
Ορίζει εισηγητή τον Πάρεδρο Δ. Βανδώρο και δικάσιμο την 5.5.2011.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου 2010 και την 1η Φεβρουαρίου 2011
Ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας
Δ. Πετρούλιας Δ. Λαγός
και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2011.
Ο Πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος Ο Γραμματέας
Γ. Σταυρόπουλος Δ. Λαγός