1. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
Α) Προηγούμενη ακρόαση του υπολογου , συνευθυνομένου , αχρεωστητως λαβοντος .
β) Η καταλογιστική πράξη πρέπει να είναι αιτιολογημενη σε περίληψη στο σωμα αλλά συμπληρώνεται απο τα στοιχεία το φακέλου. Δεν χχρειάζεται να αιτιολογείται ο βαθμός υπαιτιότητας του υπολογου, συνευθυνομένου κλπ διότι τεκμαίρεται (436/12 Ι τμ.).
γ) Κατά συνέπεια, η επιβολή των προσαυξήσεων συνιστά μέτρο αποκατάστασης της περιουσιακής ζημίας του Δημοσίου, κατ’ ενάσκηση δέσμιας αρμοδιότητας, λόγω της αυθαίρετης παρακράτησης των σχετικών ποσών εκ μέρους του εκκαλούντος για σειρά ετών και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας, καθώς ελλείπει ο κυρωτικός χαρακτήρας του μέτρου αυτού. (436/12).
δ) Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 60 του π.δ. 166/2000: «Δεν επιτρέπεται σε καμιά ανεξαίρετα περίπτωση να αναγνωρισθούν αναδρομικά σε βάρος του Δημοσίου Ταμείου οικονομικά δικαιώματα από συντάξεις για χρονικό διάστημα πέρα των τριών ετών από την πρώτη του μήνα κατά τον οποίο εκδίδεται η σχετική πράξη ή απόφαση». Η αληθής έννοια της διάταξης αυτής είναι ότι ο θεσπιζόμενος με αυτή χρονικός περιορισμός καταλαμβάνει μόνο τις οριστικές πράξεις ή αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της συνταξιοδοτικής διοίκησης (Διευθύνσεων Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων της ίδιας Υπηρεσίας) και όχι και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν τούτο, κατά παραδοχή της ενώπιόν του ασκηθείσας έφεσης ή αναίρεσης, ακυρώνει ή μεταρρυθμίζει την προσβαλλόμενη οριστική πράξη ή απόφαση των ως άνω συνταξιοδοτικών οργάνων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κανονίζει το πρώτον ή ανακαθορίζει ή αναπροσαρμόζει αυξητικώς τη σύνταξη του ενώπιόν του προσφεύγοντος, οπότε στην περίπτωση αυτή τα οικονομικά αποτελέσματα επιτρεπτώς ανατρέχουν αναδρομικά τρία έτη πίσω από την πρώτη του μήνα έκδοσης της ακυρούμενης ή μεταρρυθμιζόμενης (με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου) κατά περίπτωση, απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων κανονισμού Συντάξεων ή πράξης της αρμόδιας Διεύθυνσης Κανονισμού Συντάξεων του Γ.Λ.Κ., με την οποία η συνταξιοδοτική διοίκηση παρά το νόμο δεν αναγνώρισε την ένδικη συνταξιοδοτική αξίωση. Στην περίπτωση που ο χρόνος θεμελίωσης (επαγωγής) του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του φορέως βρίσκεται εντός του χρόνου της ως άνω τριετούς αναδρομής του, τότε ο χρόνος της αναδρομής των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι αυτονόητο ότι εκτείνεται μέχρι τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι πέραν αυτού. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνευτική εκδοχή σχετικά με την έννοια της ως άνω συνταξιοδοτικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία (εκδοχή) η τριετής αυτή αναδρομή των οικονομικών αποτελεσμάτων της για πρώτη φορά κανονιζόμενης ή κατ’ αύξηση ανακαθοριζόμενης ή αναπροσαρμοζόμενης σύνταξης στις περιπτώσεις που ο βλαπτόμενος από τη συνταξιοδοτική διοίκηση δικαιώνεται κατόπιν προσφυγής του ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου (Ελεγκτικού Συνεδρίου) έχει ως αφετηρία την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης αυτού, δεν θα ήταν συμβατή με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. που κατοχυρώνουν τον σεβασμό της περιουσίας του προσώπου, αφού θα οδηγούσε σε πλήρη αποστέρηση περιουσιακής φύσης δικαιώματος επαρκώς θεμελιωμένου και απαιτητού, ήτοι των προγενέστερων της τριετίας απαιτητών και ληξιπρόθεσμων κατά νόμο συνταξιοδοτικών αξιώσεων, μη δυναμένη να δικαιολογηθεί από λόγους πραγματικού δημόσιου συμφέροντος, αφού η συνδρομή και μόνο λόγων δημοσιονομικής τάξης και πειθαρχίας δεν συνιστούν τέτοιους λόγους (ΟλΕλΣυν 2811/2011, 1810, 984, 982, 502, 147, 26/2010, ΕΔΔΑ αποφάσεις Κοκκίνης κατά Ελλάδας της 6.11.2008, Ρεβελιώτης κατά Ελλάδας της 4.12.2008).ΕΣ Ολομ. 441/12.
Ε) Βλ. ΕΣ Ολομ. 439/12
Στ)
Ε)