ΕΣ5/14, ΟΛΟΜ. Απαράδεκτη η αναίρεση που ασκείται μετά την 7-6-2008 και υπογράφεται απο τον διάδικο εφόσον κατά την συζήτηση της δεν παρίσταται Δικηγόρος (πάγια πλέον νομολογία). α. 16 παρ.2 1225/81

ΕΣ Ολομ

 
ΕΣ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
5/2014
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 5 Ιουνίου 2013, με την ακόλουθη σύνθεση :  Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος, Φλωρεντία Καλδή, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Μιχαήλ Ζυμής και Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, Αντιπρόεδροι, Χρυσούλα Καραμαδούκη, Νικόλαος Μηλιώνης, Γεωργία Μαραγκού, Μαρία Αθανασοπούλου, Ευαγγελία – Ελισσάβετ Κουλουμπίνη, Σταμάτιος Πουλής, Δημήτριος Πέππας, Αγγελική Μυλωνά, Στυλιανός Λεντιδάκης, Χριστίνα Ρασσιά, Βιργινία Σκεύη, Κωνσταντίνος Εφεντάκης, Αγγελική Μαυρουδή, Βασιλική Σοφιανού, Αγγελική Πανουτσακοπούλου και Δέσποινα Τζούμα (εισηγήτρια), Σύμβουλοι. Από τους ανωτέρω οι Σύμβουλοι Στυλιανός Λεντιδάκης, Χριστίνα Ρασσιά, Βιργινία Σκεύη, Αγγελική Μαυρουδή και Αγγελική Πανουτσακοπούλου μετείχαν ως αναπληρωματικά μέλη.
Οι Σύμβουλοι Γεώργιος Βοΐλης, Αργυρώ Λεβέντη, Αντώνιος Κατσαρόλης και Θεολογία Γναρδέλλη απουσίασαν δικαιολογημένα.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ :  Διονύσιος Λασκαράτος.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Ιωάννα Αντωνογιαννάκη, Γενική Συντονίστρια, που ασκεί και καθήκοντα αναπληρώτριας Επιτρόπου στην Υπηρεσία Επιτρόπου στη Γραμματεία του Ελεγκτικού  Συνεδρίου.
Για   να δικάσει την από 8 Δεκεμβρίου 2010 (Α.Β.Δ. 510/2010) αίτηση για αναίρεση της 3364/2009 οριστικής απόφασης του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γεωργίου Παπαδάκη του Μύρωνα, κατοίκου Ρεθύμνου (οδός Χρ. Τζιφάκη αρ. 10), ο οποίος δεν παραστάθηκε.
Κ α τ ά   του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών, που παραστάθηκε δια του Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνου Κατσούλα.
Με την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση απορρίφθηκε έφεση του αναιρεσείοντος, πρώην στρατιώτη, κατά της 1065/2005 απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απορριπτικής ένστασης αυτού κατά του 77345/04/8.6.2004 εγγράφου της 44ης Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με το οποίο του γνωστοποιήθηκε ότι το αίτημά του για επανεξέταση από την Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (Α.Σ.Υ.Ε.) είναι απορριπτέο. 
Με την κρινόμενη αίτηση ζητείται η αναίρεση της προαναφερόμενης απόφασης του ΙΙΙ Τμήματος.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε το Δικαστήριο άκουσε :
Τον  Σύμβουλο του Νομικού  Συμβουλίου του  Κράτους,  για  το αναιρεσίβλητο  Ελληνικό Δημόσιο, που ζήτησε την απόρριψη της αίτησης. Και
Τον  Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο οποίος   πρότεινε επίσης την απόρριψη της αίτησης.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη με παρόντες τους δικαστές που έλαβαν μέρος στη συζήτηση της υπόθεσης, εκτός από τη Σύμβουλο Βασιλική Σοφιανού που αποχώρησε από τη διάσκεψη, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 1968/1991.
Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα  και
Σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο,
Αποφάσισε τα εξής :
Ι.   Με την παρ. 2 του άρθρου 16 του π.δ. 1225/1981 «Περί εκτελέσεως των περί Ελεγκτικού Συνεδρίου διατάξεων» (ΦΕΚ Α΄ 304), η οποία προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 3659/2008 «Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών της δίκης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 77), όπως ίσχυε κατά τον κρίσιμο χρόνο, ήτοι πριν από την αντικατάστασή της με την παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α΄ 51), ορίζεται ότι: «Το δικόγραφο του ενδίκου μέσου της αιτήσεως αναιρέσεως, που ασκείται από ιδιώτη, υπογράφεται μόνο από δικηγόρο. Αίτηση αναιρέσεως που υπογράφεται μόνο από τον αιτούντα θεωρείται ότι έχει νομίμως ασκηθεί, εφόσον παρίσταται δικηγόρος κατά τη συζήτησή της ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Περαιτέρω, με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του ως άνω άρθρου 57 του ν. 3659/2008 ορίζεται ότι: «Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται για τις αιτήσεις αναιρέσεως που κατατίθενται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου», σύμφωνα δε με το άρθρο 82 του ίδιου νόμου «… Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει μετά ένα μήνα από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν στις επί μέρους διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά». Τέλος, ο εν λόγω νόμος (3659/2008) δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Αριθμός Φύλλου 77, που φέρει ημερομηνία 7 Μαΐου 2008. Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι το δικόγραφο του ενδίκου μέσου της αίτησης αναίρεσης που ασκείται ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου από ιδιώτη, μετά την 7η Ιουνίου 2008, πρέπει να υπογράφεται από δικηγόρο, ενώ σε περίπτωση που υπογράφεται από τον αιτούντα, η αίτηση αναίρεσης θεωρείται ότι ασκήθηκε νόμιμα μόνο εφόσον κατά τη συζήτησή της παρίσταται δικηγόρος. Επομένως, αίτηση αναίρεσης που ασκείται ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία και υπογράφεται μόνο από τον αιτούντα, ο οποίος δεν παρίσταται κατά τη συζήτησή της μετά ή δια πληρεξουσίου δικηγόρου, δεν ασκείται νόμιμα και, ως εκ τούτου, απορρίπτεται αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο, ως απαράδεκτη (βλ. Ολομ. Ε.Σ. 1852/2012, 585, 3305, 3318, 3650/2013).
ΙΙ.  Στην προκείμενη υπόθεση, η υπό κρίση αίτηση αναίρεσης του Γεωργίου Παπαδάκη του Μύρωνα κατατέθηκε στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Ρεθύμνης στις 9.12.2010 (αριθμός βιβλίου δικογράφων του Δικαστηρίου τούτου 510/2010) και υπογράφεται από τον ίδιο τον αιτούντα, σύμφωνα δε με τα Πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας, κατά την οποία η εν λόγω αίτηση συζητήθηκε, αυτός, αν και κλητεύθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα (βλ. την από 16.4.2013 έκθεση επίδοσης των δημοτικών αστυνομικών Κωνσταντίνου Καραβιώτη και Πολύμνιας Τσινιαράκη), δεν παραστάθηκε μετά ή δια πληρεξουσίου δικηγόρου. Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στην προηγούμενη σκέψη, η ένδικη αίτηση αναίρεσης δεν έχει ασκηθεί νόμιμα, αφού κατατέθηκε μετά τις 7 Ιουνίου 2008, υπογράφεται μόνο από τον αιτούντα και, κατά τη συζήτησή της, δεν παραστάθηκε δικηγόρος.
ΙΙΙ.  Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως απαράδεκτη και να διαταχθεί η κατάπτωση του καταβληθέντος παραβόλου (βλ. το ειδικό έντυπο γραμμάτιο του Δημοσίου 2705570, Σειράς Α΄) υπέρ του Δημοσίου (άρθρο 73 του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4129/2013, ΦΕΚ Α΄ 52/28.2.2013).
Για τους λόγους αυτούς
Απορρίπτει την από 8.12.2010 αίτηση του Γεωργίου Παπαδάκη του Μύρωνα για αναίρεση της 3364/2009 οριστικής απόφασης του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Διατάσσει την κατάπτωση του καταβληθέντος παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα, στις  4 Δεκεμβρίου 2013.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ  ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ    ΔΕΣΠΟΙΝΑ  ΤΖΟΥΜΑ
   
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΑ  ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις  8 Ιανουαρίου 2014.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ  ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ    ΙΩΑΝΝΑ  ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ