ΕΣ 507/11, Ολομ., ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η άσκηση δεύτερης εκτός εάν η πρώτη απορρίφθηκε για τυπικό λόγο και υπάρχει προθεσμία για την δεύτερη.

ΕΣ Ολομ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ 507/2011

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 1 Δεκεμβρίου 2010, με την ακόλουθη σύνθεση: Ιωάννης Καραβοκύρης, Προεδρεύων Αντιπρόεδρος, Νικόλαος Αγγελάρας, Φλωρεντία Καλδή, Γεώργιος Κωνσταντάς και Θεοχάρης Δημακόπουλος, Αντιπρόεδροι, Ευφροσύνη Κραμποβίτη, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, Ευάγγελος Νταής, Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Σωτηρία Ντούνη, Άννα Λιγωμένου, Γεωργία Μαραγκού, Μαρία Αθανασοπούλου (εισηγήτρια), Ασημίνα Σαντοριναίου, Ελένη Λυκεσά, Ευαγγελία – Ελισσάβετ Koυλουμπίνη, Σταμάτιος Πουλής, Κωνσταντίνα Ζώη, Δημήτριος Πέππας, Δέσποινα Καββαδία – Κωνσταντάρα, Αγγελική Μυλωνά, Γεωργία Τζομάκα, Αργυρώ Λεβέντη, Στυλιανός Λεντιδάκης, Αντώνιος Κατσαρόλης και Χριστίνα Ρασσιά, Σύμβουλοι (Ο Αντιπρόεδρος Ευστάθιος Ροντογιάννης και οι Σύμβουλοι Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, Μιχαήλ Ζυμής, Νικόλαος Μηλιώνης, Γεώργιος Βοΐλης, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Βασιλική Ανδρεοπούλου και Θεολογία Γναρδέλλη, απουσίασαν δικαιολογημένα).

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ : Διονύσιος Λασκαράτος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ιωάννα Αντωνογιαννάκη, Επίτροπος, Προϊσταμένη της Γραμματείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για να δικάσει την από 14 Ιανουαρίου 2009 (αριθμ. καταθ. 89/23.1.2009) για αναίρεση της 2002/2007 οριστικής αποφάσεως του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομικών, που παραστάθηκε δια του Παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κωνσταντίνου Κατσούλα,

κ α τ ά του …, ο οποίος εμφανίσθηκε στο ακροατήριο και ζήτησε να εκδικασθεί η υπόθεση που τον αφορά.

Με το από 105572/29.10.2002 έγγραφο (πράξη) της 44ης Διεύθυνσης Κανονισμού Στρατιωτικών Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) απορρίφθηκε αίτηση του αναιρεσιβλήτου (απόστρατου Υποστρατήγου του Στρατού Ξηράς) για αναπροσαρμογή της συντάξεώς του, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2838/2000 που προβλέπουν τη χορήγηση μισθολογικών προαγωγών στους εν ενεργεία ομοιοβάθμους του, με την αιτιολογία ότι αποστρατεύθηκε πριν από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών.

Με την αναιρεσιβαλλόμενη 2002/2007 απόφαση του ΙΙΙ Τμήματος ακυρώθηκε η άνω πράξη και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην 44η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να κριθεί στην ουσία η αίτησή του για την κατ’ αναπροσαρμογή αύξηση της συντάξεως αυτού με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 2838/2000 και αυτές του άρθρου 37 του επιγενόμενου ν. 3016/2002.

Με την αίτηση που κρίνεται ζητείται η αναίρεση της προαναφερόμενης αποφάσεως του ΙΙΙ Τμήματος.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε το Δικαστήριο άκουσε :

Τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για το αναιρεσείον Ελληνικό Δημόσιο, που ζήτησε την παραδοχή της αίτησης και

Το Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο οποίος πρότεινε την απόρριψη της αιτήσεως αναιρέσεως ως απαράδεκτης.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το Δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη με παρόντες τους δικαστές που έλαβαν μέρος στη συζήτηση της υπόθεσης, εκτός από τον Αντιπρόεδρο Γεώργιο Κωνσταντά, τη Σύμβουλο Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία έχει ήδη προαχθεί στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη Σύμβουλο Χρυσούλα Καραμαδούκη που απουσίασαν λόγω κωλύματος.

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα και

Σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο,

Αποφάσισε τα εξής:

Το π.δ/γμα 1225/1981 «Περί εκτελέσεως των περί Ελεγκτικού Συνεδρίου διατάξεων» (ΦΕΚ Α΄ 304), ορίζει στο άρθρο 111 ότι: «Δευτέρα αίτησις αναιρέσεως υπό του αυτού διαδίκου κατά της αυτής αποφάσεως ως προς το αυτό ή άλλο Κεφάλαιον δεν επιτρέπεται, εκτός εάν η πρώτη απερρίφθη διά τυπικόν λόγον». Κατά την έννοια της διάταξης αυτής είναι απαράδεκτη η άσκηση δεύτερης αίτησης αναίρεσης κατά της ίδιας απόφασης, είτε αφορά το ίδιο είτε άλλο κεφάλαιο αυτής, από τον ίδιο διάδικο, εκτός αν η πρώτη απορρίφθηκε για τυπικό λόγο, οπότε η άσκηση δεύτερης αίτησης αναίρεσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι για την άσκηση αυτής δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία.

ΙΙΙ. Στην υπό κρίση υπόθεση, κατά της 2002/2007 απόφασης του IIΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου το Ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει την από 14 Ιανουαρίου 2009 (αριθμ. καταθ. 14/23.1.2009) αίτηση, με την οποία ζητείται η αναίρεση της απόφασης αυτής, για τον ίδιο λόγο, για τον οποίο ζητείται η αναίρεση της ίδιας απόφασης και με την κρινόμενη αίτηση αναίρεσης, δηλαδή για εσφαλμένη ερμηνεία και πλημμελή εφαρμογή των διεπουσών την επίδικη υπόθεση ουσιαστικών διατάξεων του ν. 2838/2000 και 34 παρ. 3 και 5 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 1041/1979 και ήδη 169/2007) σε συνδυασμό και με τα άρθρα 73 παρ. 2 και 80 παρ. 1 του Συντάγματος. Η ανωτέρω πρώτη αίτηση αναίρεσης απορρίφθηκε ως αβάσιμη στην ουσία της με την 193/2011 απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επομένως, η υπό κρίση αίτηση, στρεφόμενη κατά της ίδιας απόφασης (2002/2007 ΙΙΙ Τμήμ.) και κατά του ίδιου, μοναδικού, κεφαλαίου αυτής, είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στην προηγούμενη σκέψη.

Για τους λόγους αυτούς

Δικάζει ερήμην του αναιρεσιβλήτου.

Απορρίπτει ως απαράδεκτη την από 14 Ιανουαρίου 2009 (αριθμ. βιβλ. δικ. 89/23.1.2009) αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για αναίρεση της 2002/2007 οριστικής απόφασης του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά το σκεπτικό.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα, στις 2 Φεβρουαρίου 2011.

Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 2 Μαρτίου 2011.