ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΜΗΜΑ Ι
ΑΡΙΘΜΟΣ 26/2003
Αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Αντιπρόεδρο Γεώργιο – Σταύρο Κούρτη, τους Συμβούλους Ιωάννη Κωτσόπουλο και Ιωάννη Μπαλαφούτη και τις Παρέδρους Σωτηρία Ντούνη και Κωνσταντίνα Ζώη (Εισηγήτρια), οι οποίες μετέχουν με συμβουλευτική ψήφο, συνεδρίασε στην αίθουσα διασκέψεων του Καταστήματός του, που βρίσκεται στην Αθήνα, σήμερα 4 Μαρτίου 2003 με την παρουσία της Γραμματέως του Δήμητρας Παρασκευοπούλου, για να αποφανθεί ύστερα από σχετική διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Δήμο Πειραιά και του Δήμου Πειραιά αν πρέπει να θεωρηθούν τα 5, 6, 7 και 8, οικονομικού έτους 2003, χρηματικά εντάλματα πληρωμής της υπηρεσίας αυτής.
Αφού μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου και έλαβε υπόψη Την 21/2003 έγγραφη γνώμη του Αντεπιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Ιωάννη Σμπυρούνια, σύμφωνα με την οποία το επίμαχα χρηματικά εντάλματα πληρωμής πρέπει να θεωρηθούν λόγω συγγνωστής πλάνης.
Σκέφθηκε κατά το νόμο
1. Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Δήμο Πειραιά αρνήθηκε με την 78/30-12-2002 πράξη επιστροφής να θεωρήσει τα 7129, 7130, 7131 και 7132, οικονομικού έτους 2002, χρηματικά εντάλματα πληρωμής του ανωτέρω Δήμου, ποσού 2640 ευρώ έκαστο, που εκδόθηκαν στο όνομα των ———————————- και ———————– και αφορούν την καταβολή σ΄ αυτές αμοιβής για υπηρεσίες που παρείχαν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) του Δήμου Πειραιά, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο 2002, με συμβάσεις έργου που συνήφθησαν κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 του ν. 2527/1997.
Ως αιτιολογία της μη θεώρησής τους η Επίτροπος προέβαλε ότι οι εντελλόμενες δαπάνες δεν είναι νόμιμες: α) Γιατί οι φερόμενες ως δικαιούχοι των επίμαχων χρηματικών ενταλμάτων μη νόμιμα σύναψαν συμβάσεις έργου με το Δήμο Πειραιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2527/1997, ενώ έπρεπε να προσληφθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 και 21 του ν. 2190/1994, όπως ορίζουν οι διατάξεις των παραγρ. 11 και 12 του άρθρου 31 του ν. 3013/2002, που προβλέπουν την σύσταση των Κ.Ε.Π, και β) Σε κάθε περίπτωση κι αν ακόμη ήθελε θεωρηθεί ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 οι συναφθείσες συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν είναι νόμιμες, γιατί υποκρύπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας. Ο Δήμος Πειραιά εξέδωσε σε αντικατάσταση των ανωτέρω χρηματικών ενταλμάτων τα 5,6,7 και 8 χρηματικά εντάλματα, οικονομικού έτους 2003, ποσού 3520 ευρώ έκαστο, τα οποία υπέβαλε στην Επίτροπο για θεώρηση με το 1706/22/8-1-2003 έγγραφό του εμμένοντας στη νομιμότητα της εντελλόμενης δαπάνης, για τους λόγους που αναφέρονται σ΄ αυτό. Η Επίτροπος όμως ενέμεινε στην άρνηση θεώρησής τους, με συνέπεια να ανακύψει διαφωνία, για την άρση της οποίας νόμιμα απευθύνεται με την από 29-1-2003 έκθεσή της στο Τμήμα τούτο , σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 παραγρ. 1 του π.δ/τος 774/1980 και 139 παραγρ. 1 του π.δ/τος 1225/1981 και της ΦΓ8/15686/8-7-2002 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΦΕΚ Β΄ 1242). Στην ανωτέρω έκθεση προβάλλει ακόμη και τους εξής λόγους μη νομιμότητας των εντελλόμενων με τα επίμαχα χρηματικά εντάλματα δαπανών : α) Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 βεβαίωση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου ότι οι συναφθείσες συμβάσεις είναι γνήσιες συμβάσεις έργου και δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, δόθηκε, κατά παράβαση των διατάξεων αυτών, μετά την έκδοση της 43513/7-8-2002 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την οποία εγκρίθηκε η σύναψη των σχετικών συμβάσεων μίσθωσης έργου και β) Η ανωτέρω απόφαση δεν αναφέρει όλα τα στοιχεία που ορίζουν οι διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 και ειδικότερα το συγκεκριμένο έργο που θα εκτελέσουν οι προσληφθείσες, ότι το έργο αυτό δεν ανάγεται στον κύκλο καθηκόντων των υπαλλήλων του Δήμου και αιτιολογία για τους λόγους που δεν μπορεί να εκτελεσθεί από τους υπαλλήλους του.
2. Με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3013/2002 «Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 102 Α΄) προβλέφθηκε η σύσταση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) στις Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Νομαρχιακά Διαμερίσματα των Ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και στους Δήμους και τις Κοινότητες. Αποστολή των Κέντρων αυτών είναι η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών από την υποβολή της αίτησής τους μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης σε συνεργασία με τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες (παραγρ. 1 εδ. α΄). Για τις ανάγκες λειτουργίας των Κ.Ε.Π καθιερώνεται α) Προαιρετική θητεία πτυχιούχων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ετήσιας διάρκειας β) Απασχόληση φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αποφοίτων ΙΕΚ, ΤΕΕ ή άλλων σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας προγραμματιστή ή χειριστή ηλεκτρονικών υπολογιστών γ) Απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ για την πραγματοποίηση της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης με απαραίτητη προϋπόθεση την γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (παραγρ.11).Η πρόσληψη πτυχιούχων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης προαιρετικής θητείας γίνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός έτους και η επιλογή των ανωτέρω γίνεται από τον φορέα στον οποίο υπάγεται το Κ.Ε.Π, με τα κριτήρια και τη διαδικασία του άρθρου 18 του ν.2190/1994, όπως ισχύει και υπόκειται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Εξάλλου, η πρόσληψη των φοιτητών, αποφοίτων ΙΕΚ, ΤΕΕ ή άλλων σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας προγραμματιστών ή χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2190/1994, όπως ισχύει.
3.Με τις διατάξεις της παραγρ.1 του άρθρου 5 του ν.2860/2000 «Διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχος του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 251 Α΄) προβλέφθηκε η δυνατότητα ένταξης πράξης (έργου) στα μέτρα ορισμένου επιχειρησιακού προγράμματος, που εντάσσεται στα πλαίσια του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με απόφαση του Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα, στον οποίο υπάγεται η διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος. Κατ΄ εφαρμογή της διάταξης αυτής εκδόθηκε η 151.989/ΚτΠ 2230/20-6-2002 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία εντάχθηκε στο μέτρο 2.2 «Ηλεκτρονική Κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη» του άξονα προτεραιότητας 2 «Εξυπηρέτηση του Πολίτη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», που έχει ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η πράξη «Αριάδνη: Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικών Πληροφοριών προς τους Πολίτες». Η πράξη θα εκτελεσθεί με ανάθεση σε τρίτους και αποτελείται από ένα έργο, που περιλαμβάνει επτά (7) υποέργα, που περιγράφονται στο συνημμένο Αναλυτικό Τεχνικό Δελτίο Έργου και Υποέργων. Αντικείμενο του έργου Αριάδνη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση αυτή και το συνημμένο Τεχνικό Δελτίο είναι η υποστήριξη της δημιουργίας και λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) – Γραφεία Αριάδνη με προμήθεια εξοπλισμού πληροφοριακής υποδομής (ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό), ειδικών επίπλων, κλιματιστικών και σύνδεση με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα (για τη διασύνδεση των Κ.Ε.Π ως ένα ενιαίο δίκτυο και την υποστήριξη και παροχή των υπηρεσιών στους χρήστες) καθώς και η υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας τους κατά το αρχικό στάδιο (πιλοτική λειτουργία).
Τα ανωτέρω κέντρα θα λειτουργήσουν στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και αποστολή τους είναι η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών από την υποβολή αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης για τον πολίτη. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 75% και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 25%.
Εξάλλου, με την 152.802/ΚτΠ5369/25-11-2002 πράξη του ανωτέρω Ειδικού Γραμματέα τροποποιήθηκε η προαναφερθείσα 151.989/ΚτΠ2230/26-6-2002 πράξη και ορίσθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: Τη συνολική ευθύνη για την υλοποίηση του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του Υποέργου 7, που αφορά την παραγωγική λειτουργία των Κ.Ε.Π) έχει ως Τελικός Δικαιούχος το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α). Ειδικότερα όμως, η παρακολούθηση και πληρωμή των δαπανών του Υποέργου 7 πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) για λογαριασμό του Υ.Π.ΕΣ.Δ.Δ.Α, με διάθεση των ποσών στους εμπλεκόμενους ΟΤΑ, οι οποίοι καταβάλλουν τις αμοιβές του προσωπικού των Κ.Ε.Π. Για το σκοπό αυτό η Ε.Ε.Τ.Α.Α επιχορηγείται με τα απαιτούμενα ποσά. Εξάλλου, στις επιλέξιμες δαπάνες του έργου περιλαμβάνεται η κατηγορία «Αμοιβές και Έξοδα Λοιπών Ελευθέρων Επαγγελματιών», προϋπολογισμού 39.219.840,00 ευρώ. Περαιτέρω, στο Τεχνικό Δελτίο Έργου, Υποέργου-Υποδομών αναφέρονται πλην των ανωτέρω και τα εξής : Το κάθε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών – Γραφείο Αριάδνη θα στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό των ΟΤΑ και με προσωπικό με σύμβαση έργου. Αντικείμενο του Υποέργου 7 είναι η παραγωγική λειτουργία των γραφείων «ΑΡΙΑΔΝΗ» κατά το αρχικό στάδιο λειτουργίας τους (πιλοτικό στάδιο) με εξειδικευμένο προσωπικό στην χρήση εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που θα έχει την ευθύνη επίβλεψης της σωστής λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων, που έχουν εγκατασταθεί στα Κ.Ε.Π, στα πλαίσια εκτέλεσης του Υποέργου 1. Το προσωπικό αυτό που θα υποστηρίξει την λειτουργία των Κ.Ε.Π και θα προσληφθεί, κατά τα ανωτέρω, με σύμβαση έργου θα είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΤΕΕ-ΙΕΚ πληροφορικής με άριστη γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η διάρκεια του προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ είναι τριάντα μηνών από Ιούνιο 2002 έως Δεκέμβριο 2004 και η διάρκεια της χρηματοδοτούμενης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» παραγωγικής πιλοτικής λειτουργίας των Κ.Ε.Π, είναι δέκα οκτώ μηνών. Μετά το πέρας του προγράμματος την λειτουργία των Κ.Ε.Π θα καλύψουν οι ΟΤΑ, στους οποίους ανήκουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
4. Με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 «Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν.2190/1994 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 206 Α΄) ορίζεται ότι : «1. Για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου από υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα με φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 681 κ.ε του Αστικού Κώδικα ή με άλλες ειδικές διατάξεις, απαιτείται η προηγούμενη έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των προσώπων, που θα απασχοληθούν, το συγκεκριμένο έργο που θα εκτελέσουν, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολική ή τμηματική παράδοση του έργου, το συνολικό ποσό της αμοιβής του αναδόχου , ο τόπος εκτέλεσης του έργου καθώς και ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και αιτιολογία για τους λόγους που δεν μπορεί να εκτελεσθεί από υπαλλήλους του. Με τη σύμβαση μίσθωσης έργου καθορίζονται οι τυχόν αναγκαίοι όροι και κάθε λεπτομέρεια, σχετικώς με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αναδόχου. Σύμβαση έργου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι αυτοδικαίως και καθ΄ ολοκληρίαν άκυρη.
2. Για την έκδοση της κατά την προηγούμενη παράγραφο απόφασης καθώς και για την προηγούμενη έγκριση όπου αυτή προβλέπεται, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου, απαιτείται βεβαίωση της νομικής υπηρεσίας ή νομικού συμβούλου της οικείας υπηρεσίας ή νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασίᨨ. 6. Για συμβάσεις μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα την απόφαση της παραγρ.1 εκδίδει ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας ή το υπ΄ αυτού εξουσιοδοτημένο όργαν﨨». Από τις προεκτεθείσες διατάξεις σε συνδυασμό ερμηνευόμενες προκύπτει ότι για τις ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που λειτουργούν στους Δήμους και στους λοιπούς ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού προβλέπεται η απασχόληση πτυχιούχων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και φοιτητών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές, οι οποίοι προσλαμβάνονται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 και 21 του ν. 2190/1994. Όμως, κατά το στάδιο της οργάνωσης και του εξοπλισμού (ηλεκτρονικού, τηλεπικοινωνιακού και λοιπού εξοπλισμού) των κέντρων αυτών, καθώς και της αρχικής (πιλοτικής) λειτουργίας τους, κατά το οποίο η χρηματοδότησή τους συντελείται από το Επιχειρησιακό Κοινοτικό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο οποίο έχει ενταχθεί ως πράξη με την ονομασία «Αριάδνη : Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικών Πληροφοριών προς τους Πολίτες» προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις της απόφασης ένταξης της ανωτέρω πράξης στο ως άνω επιχειρησιακό πρόγραμμα, η στελέχωση των Κ.Ε.Π από προσωπικό που προσλαμβάνεται με σύμβαση μίσθωσης έργου και είναι ειδικευμένο στη χρήση εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, το οποίο θα υποστηρίζει την λειτουργία των Κ.Ε.Π, κατά το αρχικό (πιλοτικό) στάδιο αυτής και θα έχει την ευθύνη επίβλεψης της σωστής λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του προσωπικού αυτού θα συναφθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας (βλ. σχετ. πρ. Ι Τμ. Ελ. Συν. 65/2001), δηλαδή του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 και συνεπώς η νομιμότητα συνάψεως των συμβάσεων αυτών εξαρτάται από την τήρηση των ειδικών προϋποθέσεων που θεσπίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις. Ειδικότερα, εκτός των άλλων, οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να είναι γνήσιες συμβάσεις έργου που δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και να μην καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας των Κ.Ε.Π, διαφορετικά είναι αυτοδικαίως και καθ΄ ολοκληρίαν άκυρες. Ως πάγιες ανάγκες κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, νοούνται εκείνες που δεν έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα αλλά είναι μόνιμες ή ανακύπτουν επανειλημμένα και για την εξυπηρέτησή τους επιβάλλεται η επαναλαμβανόμενη σύναψη μίσθωσης έργου.
Στην προκειμένη περίπτωση από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης προκύπτουν τα εξής πραγματικά περιστατικά : Με την 90/1008/19-3-2002 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε) αποφασίσθηκε η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών σε 1000 Δήμους της χώρας και η άμεση πιλοτική λειτουργία αυτών. Ακολούθως και μετά την, από 8-4-2002, υποβολή σχετικού αιτήματος από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης εκδόθηκε η από 8-4-2002 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε, με την οποία παρασχέθηκε η βεβαίωση ότι η απαιτούμενη για την λειτουργία των Κέντρων αυτών σύναψη μίσθωσης έργου με προσωπικό που διαθέτει γνώσεις χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, για την ηλεκτρονική κάλυψη της λειτουργίας των Κ.Ε.Π, αποτελεί γνήσια σύμβαση έργου και δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία. Ακολούθως, με την προαναφερθείσα 151.989/ΚτΠ 2230/26-2- 2002 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εντάχθηκε η πιλοτική λειτουργία των Κ.Ε.Π στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Στη συνέχεια υπογράφθηκε η, από 1-7-2002, προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε και της Ε.Ε.Τ.Α.Α με αντικείμενο την παροχή εκ μέρους των συμβαλλομένων μελών τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ για την άρτια και αποτελεσματική διαδικασία σύστασης και λειτουργίας των Κ.Ε.Π. Ειδικότερα, η Ε.Ε.Τ.Α.Α ανέλαβε μεταξύ άλλων την οικονομική διαχείριση του έργου της σύμβασης. Ακολούθως, η Επιτροπή του άρθρου 2 παραγρ.1 της αριθμ.55/1998 ΠΥΣ με την ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ.1/244/7643/16-7-2002 απόφασή της, ενέκρινε την ανάθεση από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα Επαρχεία της χώρας του έργου της υποστήριξης και της παραγωγικής λειτουργίας των Κ.Ε.Π σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.2527/1997, σε δύο χιλιάδες τριακόσια τέσσερα (2304) άτομα, για χρονικό διάστημα έως δεκαοκτώ μήνες, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, που προκύπτουν από την δημιουργία των ως άνω Κ.Ε.Π, κατ΄ εφαρμογή του ν.3013/2002 . Τα ανωτέρω άτομα θα πρέπει να είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, αν δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον άτομα των δύο πρώτων κατηγοριών, με απαραίτητη προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση να κατέχουν πολύ καλή γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Με την ΔΙΣΚΠΟ Φ.1/οικ14895/1-8-2002 (ΦΕΚ Β΄ 1-8-2002) απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ορίσθηκε η 1-8-2002 ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κ.Ε.Π Πειραιά.
Στη συνέχεια με την 43519/7-8-2002 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η πρόσληψη τεσσάρων ατόμων με σύμβαση μίσθωσης έργου για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών στο Δήμο Πειραιά για τις ανάγκες λειτουργίας του Κ.Ε.Π. Στις 29-8-2002 ο Δήμος Πειραιά εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 23917/2266/29-8-2002 ανακοίνωση για την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού, που τοιχοκολλήθηκε στο Δημαρχείο στις 29-8-2002 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πειραϊκό Βήμα» της 30-8-2002, σύμφωνα με την οποία το προσωπικό αυτό έπρεπε να διαθέτει πτυχίο Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης υποψηφίων με τα ανωτέρω τυπικά προσόντα γίνονται δεκτοί και κάτοχοι τίτλου σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν άριστα χειρισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η γνώση του οποίου αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση των υποψηφίων, όπως αναφερόταν για το θέμα αυτό στην ΟΙΚ 12700/2-7-2002 σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Ακολούθως, με την 24361/2310/5-9-2002 απόφαση του Δημάρχου Πειραιά προσλήφθηκαν για να παράσχουν το προαναφερθέν έργο στα Κ.Ε.Π από 6-9-2002 μέχρι 31-12-2003 οι ———————————————————————————-. Οι ανωτέρω, όπως προκύπτει από το, από 29-1-2003 υπηρεσιακό σημείωμα της Προϊσταμένης του Τμήματος Προσωπικού ΙΔ του Δήμου Πειραιά, διέθεταν τα εξής προσόντα: ———————————————————————————- και ————————, Απολυτήριο Λυκείου και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 3-3-2003, βεβαίωση του Δημάρχου Πειραιά ήταν οι μόνες που είχαν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις.
Μεταξύ αυτών και του Δημάρχου υπογράφθηκαν οι 24363/2311/5-9-2002, 24365/2312/5-9-2002, 24367/2313/5-9-2002 και 24369/2314/5- 9-2002 αντίστοιχα συμβάσεις μίσθωσης έργου, στις οποίες αναφέρεται ότι η αμοιβή του αναδόχου, για το έργο που του ανατίθεται συμφωνείται στο ποσό των 15.840 ευρώ για όλο το διάστημα της σύμβασής του. Η αμοιβή αυτή καταβάλλεται μηνιαίως με την πρόοδο εκτέλεσης του έργου, η οποία θα βεβαιώνεται εγγράφως από το Δήμαρχο. Για την είσπραξη της αμοιβής ο ανάδοχος υποχρεούται στην έκδοση θεωρημένης φορολογικά απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Η ασφάλιση του αναδόχου θα γίνει στο ΤΕΒΕ με επιμέλεια του ιδίου. Ο ανάδοχος δεν δικαιούται επιδόματος εορτών, αδείας και δεν υπάρχει υποχρέωση του Δήμου για ασφάλισή του σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Τέλος, η εκτέλεση του έργου δεν συνδέεται με το ωράριο εργασίας της υπηρεσίας. Στη συνέχεια τροποποιήθηκε η ανωτέρω 24361/2310/5-9-2002 απόφαση πρόσληψης του ως άνω προσωπικού και ορίσθηκε η λήξη της σύμβασης μίσθωσης έργου στις 5-3-2004 από 31-12- 2003 που είχε ορισθεί αρχικά. Επακολούθησε η σύναψη των 153932/3163/27-11-2002, 153926/3164/27-11-2001, 153930/3166/27-11-2002, 153928/3165/27-11-2002 συμβάσεων έργου αντίστοιχα, τροποποιημένων ως προς το ανωτέρω σημείο. Σύμφωνα με παρουσιολόγιο που τηρήθηκε για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο έτους 2002 οι ανωτέρω απασχολούντο καθημερινά στο Κ.Ε.Π για 6 ώρες ημερησίως. Τέλος, με την από 18-12-2002 βεβαίωση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου Πειραιά, βεβαιώνεται , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.2527/1997, ότι οι ανωτέρω συναφθείσες συμβάσεις είναι γνήσιες συμβάσεις έργου και δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία. Για την καταβολή στις ανωτέρω, απασχολούμενες με σύμβαση έργου στα Κ.Ε.Π, αμοιβής για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2002 εκδόθηκαν τα επίμαχα χρηματικά εντάλματα. Με δεδομένα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και σύμφωνα με τις προεκτεθείσες σκέψεις το Τμήμα κρίνει ότι η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου, μεταξύ των ανωτέρω φερομένων ως δικαιούχων των ελεγχομένων χρηματικών ενταλμάτων και του Δήμου Πειραιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.2527/1997 είναι νόμιμη, εφόσον το έργο που θα προσφέρουν αφορά την αρχική (πιλοτική) λειτουργία του Κ.Ε.Π Πειραιά, που αποτελεί αντικείμενο της πράξης «Αριάδνη: σύστημα παροχής υπηρεσιών και διοικητικών πληροφοριών προς τους πολίτες», που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Κοινοτικό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και προβλέπεται η δυνατότητα παροχής του τόσο από την πράξη ένταξης (151.989ΚτΠ2230/20-6-2002) του έργου ΑΡΙΑΔΝΗ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην οποία έχει προβλεφθεί ως επιλέξιμη δαπάνη, όσο και από το συνημμένο σ΄ αυτή Τεχνικό Δελτίο Έργο, Υποέργου-Υποδομών. Εξάλλου, οι συναφθείσες συμβάσεις έργου δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας του Κ.Ε.Π, εφόσον από την ανωτέρω πράξη ένταξης και το Τεχνικό δελτίο καθώς και από την ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ.1/244/7643/16-7-2002 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παραγρ.1 της αριθμ.55/1998 ΠΥΣ και τις ίδιες τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, προκύπτει ότι αφορούν μόνο την αρχική (πιλοτική) λειτουργία του Κ.Ε.Π και είναι διάρκειας δεκαοκτώ μηνών. Τέλος, όπως προκύπτει από τους συμφωνηθέντες, με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, όρους παροχής του, αυτές δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, εφόσον το έργο που αποτελεί αντικείμενο των συμβάσεων αυτών δεν παρέχεται υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, δεδομένου ότι η αμοιβή καταβάλλεται μηνιαίως με την πρόοδο του έργου, εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ο ανάδοχος δεν δικαιούται επιδόματος εορτών και αδείας, δεν υπάρχει υποχρέωση του Δήμου για ασφάλιση του αναδόχου σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αλλά ασφαλίζεται με επιμέλειά του στο ΤΕΒΕ, σύμφωνα με ρητό όρο της σύμβασης, ενώ η εκτέλεση του έργου δεν συνδέεται με το ωράριο της υπηρεσίας. Εξάλλου, η τήρηση παρουσιολογίου δεν προσδίδει στις ανωτέρω συμβάσεις έργου το χαρακτήρα της εξαρτημένης εργασίας, καθώς και η μη καταβολή εκ μέρους του αναδόχου Φ.Π.Α, λόγω της φύσης και του τρόπου παροχής των υπηρεσιών του (σχετ. το 1086634/6598/679/0014/30-10-2002 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών), ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ως προς τη φύση του παρεχόμενου έργου, ρητά αναφέρεται στην πράξη ένταξης και το τεχνικό δελτίο ότι οι απασχολούμενοι κατά το αρχικό στάδιο λειτουργίας των Κ.Ε.Π, παρέχουν υπηρεσίες βάσει σύναψης σύμβασης έργου και όχι σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Κατόπιν αυτών, οι εντελλόμενες με τα επίμαχα χρηματικά εντάλματα δαπάνες, όσον αφορά τους προβαλλόμενους στην προαναφερθείσα 78/30-12-2002 πράξη της Επιτρόπου λόγους, είναι νόμιμες και τα εντάλματα αυτά μπορούν να θεωρηθούν, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μη νομιμότητας αυτών, δεδομένου ότι οι προβαλλόμενοι με την 29-1-2003 έκθεση της Επιτρόπου προς το Τμήμα, πρόσθετοι λόγοι μη νομιμότητας των δαπανών αυτών δεν μπορούν να εξετασθούν από το Τμήμα, εφόσον δεν ετέθησαν υπόψη της αρμοδίας υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά με την 78/30-12-2002 πράξη επιστροφής, προκειμένου να ενημερωθεί και να διατυπώσει τις απόψεις της.
Για τους λόγους αυτούς
Αποφαίνεται ότι τα 5,6,7 και 8 χρηματικά εντάλματα, οικονομικού έτους 2003, του Δήμου Πειραιά μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σκεπτικό της παρούσας πράξης.
Εκδόθηκε την¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨..